Επισκευή παλαιάς οικίας και προσθήκη στο Καπέσοβο Ζαγορίου
Μελέτη – Επίβλεψη: Παύλος Βλαστός
Στατική Μελέτη: Τάσος Λέττας
Μελέτη Η.Μ.: Μπαλτογιάννης π. – Παπαναστασίου Δ.
Χρονολογία Μελέτης: 2012
Χρονολογία Ολοκλήρωσης Κατασκευής: 2014
Κατασκευή: Κ/Ξ Βλαστός Π. – Μπαλτογιάννης Α.- Ντιναλέξης Ε.
Τοποθεσία: Καπέσοβο, Δήμος Ζαγορίου
Φωτογραφίες: Παύλος Βλαστός
Η παρέμβαση έγινε σε οικόπεδο όπου υπήρχε διώροφη παραδοσιακή οικία κατασκευασμένη στα τέλη του 19ου αιώνα που παρουσίαζε έντονες ρωγμές στην ανατολική και δυτική τοιχοποιία του, λόγω ολίσθησης του εδάφους θεμελίωσης. Ο νότιος τοίχος του κτιρίου έτεινε να αποκολληθεί από το υπόλοιπο κτίριο, και κρίθηκε απαραίτητο να γίνουν εργασίες αποκατάστασης της δομικής επάρκειας του φέροντος λίθινου οργανισμού του .
Σύμφωνα με τη μελέτη μας, μετά την αποκατάστασή του, το κτίριο στέγασε στο ισόγειο τρία δίκλινα δωμάτια και βοηθητικούς χώρους, και στον όροφο τη reception, το χώρο υποδοχής, το παρασκευαστήριο πρωινού, wc που εξυπηρετεί τους χώρους αυτούς, και τρία δίκλινα δωμάτια.
Για την ολοκλήρωση του κτιριολογικού προγράμματος, προστέθηκε ένα ανεξάρτητο διώροφο κτίριο στο βορινό τμήμα του οικοπέδου. Το νέο κτίριο ακολουθεί τη μορφολογία και την τυπολογία των κτιρίων της παραδοσιακής Ζαγορίσιας αρχιτεκτονικής. Σχεδιάστηκε ως ένας συμπαγής διώροφος όγκος στον οποίο προσκολλάται διευρυμένο στέγαστρο εισόδου στην ανατολική του όψη και στέγαστρο – χαγιάτι στη δυτική του όψη, που ανοίγεται στη μεσημβρία και στο οποίο αναφέρεται το καθιστικό της μικρής αυτής κατοικίας.
Ο φέρων οργανισμός του είναι πέτρινος. Δεν χρησιμοποιήθηκε σκελετός οπλισμένου σκυροδέματος.
Το νέο κτίριο, είναι κατά πολύ μικρότερο, σε μέγεθος, του υπάρχοντος, ώστε να μην το ανταγωνίζεται μορφολογικά.
Το κτίριό μας θεμελιώνεται πάνω σε φλύσχη. Αυτό σε συνδυασμό με την έντονη κατωφέρεια του οικοπέδου προκάλεσε ολίσθηση του υποβάθρου της θεμελίωσης με αποτέλεσμα να προκληθεί ανατροπή και αποκόλληση του νότιου τοίχου του κτιρίου και έντονη ρηγμάτωση των εγκάρσιων τοίχων του, εξωτερικών και μεσότοιχων. Προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την ολισθηρότητα του υπεδάφους, αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε στην τμηματική καθαίρεση του φέροντος οργανισμού και την ανακατασκευή του πάνω σε ισχυρή θεμελίωση. Για να αποκλειστεί δε η αστοχία – ανατροπή της θεμελίωσής μας, κρίναμε απαραίτητη την αγκύρωση του θεμελίου του νότιου τοίχου με κάθετους πλακοδοκούς, που θα λειτουργούσαν και ως θεμέλια των εγκάρσιων λιθοδομών της κατοικίας
Για την επίπλωση των υπνοδωματίων σχεδιάστηκαν “μπάσια” ,παραδοσιακά κρεβάτια από τοίχο σε τοίχο, σε νέα εκδοχή, ώστε το νέο από τοίχο σε τοίχο έπιπλο να λειτουργεί και ως κρεβάτι ύπνου και ως καθιστικό – καναπές. Η παραδοσιακή δε ντουλάπα ( μεσάντρα) από τοίχο σε τοίχο, διευρύνθηκε και έκρυψε μέσα στον όγκο της και το λουτρό του κάθε δωματίου.