Οκτώ Τουριστικές Κατοικίες στη Θάσο
Αρχιτεκτονική Μελέτη: Παύλος Βλαστός
Στατική Μελέτη: Ηλίας Χοροζίδης
Χρονολογία Μελέτης: 2018
Τοποθεσία: Σκάλα Ποταμιάς , Θάσος
3D Απεικόνιση: Θέμης Ιστατιάδης
Η παρούσα μελέτη αφορά στην ανέγερση συγκροτήματος
ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων τριών κλειδιών στη Σκάλα Ποταμιάς Θάσου. Το οικόπεδο, έχει έκταση χίλια επτακόσια ένα τετραγωνικά μέτρα (1.701,76τ.μ.). Η επιτρεπόμενη επιφάνεια σε δόμηση (σ.δ: 0,4) είναι 680,70 τ.μ. και κάλυψη (σ.κ.: 0,50) 850,88 τ.μ. Το οικόπεδο βρίσκεται στο άκρο του οικισμού. Αμέσως μετά αρχίζει το βουνό και το δάσος.
Ζητήθηκε από τον ιδιοκτήτη, ο σχεδιασμός να γίνει στο μισό οικόπεδο ώστε να αφεθεί χώρος για δεύτερη επένδυση σε μελλοντικό χρόνο.
Θα κατασκευαστούν οκτώ (8) διώροφα επιπλωμένα διαμερίσματα (32 κλίνες συνολικά) με μικρές ατομικές πισίνες.
Στόχος της μελέτης είναι το κτίριο να προσαρμοστεί στο ιδιαίτερο ανάγλυφο του οικοπέδου, που παρουσιάζει έντονη κλίση (περίπου 45%) προς την ωραία θέα του κόλπου της Ποταμιάς.
Η είσοδος στα διαμερίσματα γίνεται από ξεχωριστές εισόδους για το καθένα, στην ισόγεια στάθμη τους, μέσω ενός εσωτερικού ιδιωτικού πεζόδρομου, που σχεδιάστηκε να διατρέχει το οικόπεδο στη διεύθυνση Βορράς – Νότος και να χωρίζει το οικόπεδο σε δύο μέρη. Δημιουργείται σε κάθε διαμέρισμα, ένας διαμπερής, ημιυπαίθριος, ελεύθερος χώρος, από ανατολή σε δύση, που φιλοξενεί τις κλίμακες κατακόρυφης επικοινωνίας και προσφέρει άπλετο φωτισμό στο ισόγειο του κτιρίου. Ταυτόχρονα ‘’διευρύνει’’ τις διαστάσεις των υπνοδωματίων αφού το όριο μεταξύ των δύο χώρων είναι διαφανής υαλοπίνακας
Τα διαμερίσματα αναπτύσσονται κατά το μεγαλύτερο μέρος τους σε ισόγεια στάθμη και στον όροφο ανεβαίνουν μόνο μικρά καθιστικά τα οποία αναφέρονται σε μεγάλα δώματα, όπου θα κατασκευαστούν οι πισίνες και από όπου ο χρήστης θα έχει απρόσκοπτη θέα τόσο προς τον κόλπο και την παραλία όσο και διαμπερώς πίσω, προς τα δυτικά, στο βουνό και το δάσος που αγγίζει το κτίριο. Δημιουργείται εκεί μια πλατφόρμα διημέρευσης. Ο ένοικος οικειοποιείται και χρησιμοποιεί ένα μεγάλο μέρος του οικοπέδου, ‘’ ζει ‘’σε μια μεγάλη βεράντα. Τα κουφώματα σύρονται και ενοποιούν τον εσωτερικό χώρο του καθιστικού με αυτόν του ημιυπαιθρίου και της βεράντας. Τα όρια εξαφανίζονται και το καθιστικό γίνεται μέρος του περιβάλλοντος φυσικού τοπίου.
Η επικοινωνία μεταξύ των ορόφων γίνεται ημιυπαίθρια.
Το επίπεδο των καθιστικών, συνδέεται με γέφυρα με το επίπεδο του εγκεκριμένου και μη υλοποιημένου δρόμου στο Δυτικό όριο του οικοπέδου. Όταν ο δρόμος υλοποιηθεί, οι κατοικίες θα μπορούν να έχουν είσοδο και στο επίπεδο του ορόφου.
Η ιδιοτικότητα μεταξύ των διαμερισμάτων διασφαλίζεται με την κατασκευή μπετονένιων τοιχίων που διατρέχουν από άκρη σε άκρη την κάθε κατοικία και χαρακτηρίζουν μορφολογικά τη σύνθεση
Μεταξύ των ορόφων δημιουργείται μηχανολογικός όροφος καθαρού ύψους 1,09 μ.
Η πρώτη και η τελευταία κατοικία, συνθέτονται διαφορετικά ως προσπάθεια να ‘’τελειώσει’’ το κτίριό πιο κοντά στο έδαφος. Τα καθιστικά χωροθετούνται στο ισόγειο και τα υπνοδωμάτια ανεβαίνουν σε μικρό όροφο που αιωρείται στα υποστυλώματά του.
Το δώμα- στέγη τρέχει πάνω από όλα τα διαμερίσματα και ενοποιεί μορφολογικά το συγκρότημα των οκτώ κατοικιών
Τα υλικά κατασκευής θα είναι: εμφανές άβαφο οπλισμένο σκυρόδεμα, επενδύσεις ξύλου και κεραμικών πλακιδίων. Τα δάπεδα θα είναι ξύλινα ντέκ στο καθιστικό και τις πισίνες και κεραμικά πλακίδια στα υπνοδωμάτια. Τα κουφώματα θα είναι αλουμινίου και οι κλίμακες μεταλλικές με ξύλινα πατήματα.